one stop shops for mobile EU citizens

Chciałbym uzyskać oficjalny dokument o prawach przysługujących mi w Wielkiej Brytanii

Rodzaj dokumentów potwierdzających zależą od tego, jak długo Ty i Twoja rodzina przebywa w Wielkiej Brytanii.


Jeśli żyjesz w Wielkiej Brytanii krócej niż pięć lat, możesz aplikować o certyfikat, który potwierdza, że masz prawo do życia i pracy w UK. W praktyce nie potrzebujesz tego cerytfiktu, jeśli pracujesz, jesteś samozatrudniony, studiujesz lub masz wystarczająco pieniędzy, aby przeżyć.  Bliscy członkowie rodziny również nie potrzebują tego certifikatu, ale rodzina w szerokim sensie, tj. brat, siostra, ciotka, wój, powinni taki dokumant posiadć. Certyfikat może posłużyć jako dowód, że masz prawo do pracy w UK lub ułatwić dostęp do benefitów i usług. Poniżej znajdują się linki do dokumentów do pobrania, aby uzyskać certyfikat:

osoba uprawniona (osoba pracująca, samozatrudniona, studiująca)

członek rodziny osoby pracującej, samozatrudnionej, studjującej

członek rodziny (w szerokim znaczeniu) osoby pracującej lub samozatrudnionej

partner, konkubin osoby pracującej, samozatrudnionej, studiuącej


Koszt pojedynczej aplikacji to 65 funtów.

Jeśli żyjesz w Wielkiej Brytanii pracują lub będąc samozatrudnionym przez więcej niż pięć lat, możesz aplikować o dokument potwierdzający stałą rezydenturę. Dokument ten potwierdza Twoje prawo do życia w Wielkiej Brytanii. Możesz otrzymać taki dokument również jeśli jesteś członkiem rodziny osoby pracującej lub osoby samozatrudnionej przez więcej niż pięć lat. Klikając tutaj znadziesz formularz aplikacyjny.


Koszt pojedynczej aplikacji to 65 funtów.


Klikając tutaj usłyszysz podcast zawierający dodatkowe informacje. Podcast jest w języku angielskim: